Associació de Veïns i Comerciants de la Plaça Lesseps

image025.jpg

Històries de la plaça

N’estem farts:

Acabem la Plaça Lesseps!

23/01/2015


Deu anys de projectes, de debat continu, de protestes, de teràpies territorials, d’intercanvi d’informacions (algunes contradictòries) i d’obres, soroll, pols i forats, són massa anys. La darrera reforma de Lesseps (l’aplicació del Pla Viaplana, que plau a alguns i que és un nyap per a altres) serà la que haurà durat més de les hagudes a la Plaça en tota la seva història. És temps, doncs, d’acabar una etapa i, en tot cas, de començar una altra. I d’acabar-la el millor possible, amb corresponsabilitat i sense més demagògies. Va ser l’alcalde Hereu qui en va fer la seva primera inauguració l’abril de 2009 i va prometre el que va prometre. No s’han complert terminis. No volem ara que l’acabament de la Plaça serveixi d’arma electoral i que la proximitat de la contesa aturi de nou les obres projectades, molt especialment quan hi ha sobre la taula unes actuacions que responen a la lògica de paisatge urbà més possibilista, dades les circumstàncies del disseny previ. En joc hi ha la qualitat de vida de les persones i de fer de la Plaça un lloc central de socialització.

 

Del tall de trànsit popular el setembre de 2013 es va aconseguir que Generalitat i Ajuntament es posessin d’acord en plantejar una agenda de finalització d’aquesta etapa, consistent en la retirada de la tuneladora i de grues i tanques, el cobriment de les obertures en superfície i la urbanització esponjada de la plaça. En diferents reunions, l’Ajuntament ja ha posat de manifest les línies de solució que s’anaven gestant per l’equip tècnic, en funció dels constrenyiments físics, legals i pressupostaris, tot procurant satisfer tant l’extrema necessitat de connectivitat nord-sud, com els màxims requisits de seguretat, com la salvaguarda de formes de relació social que la fa espai de trobada. En aquestes reunions, a part de la nostra Associació, també hi han estat convidats altres veïns que han pogut expressar tots els seus dubtes, com succeí en la del 12 de novembre: els tècnics presentaren les fórmules d’acabament i ho feren posant les cartes sobre la taula i exposant unes propostes creatives i possibilistes. Són les mateixes que el passat 8 de gener tornaren a expressar en sessió més multitudinària al saló de la Vila.

 

Considerem que el plec de propostes presentades per l’Administració és prou assenyada i digna i, en termes generals i ateses les circumstàncies, s’adequa als nivells de qualitat urbanístic i paisatgística que residents i comerciants urgien. L’Associació no accepta que els dubtes i els replantejaments d’última hora suposin un nou endarreriment a la finalització del pla que, segons explicità el propi alcalde Trias, es calculava concloure a inicis de 2015.

 

I ja anem tard. Exigim que es compleixin els terminis: ara el que interessa és l’habilitació de la superfície de la plaça per al gaudí essencial de la ciutadania sense cap més demora i després, pas a pas, l’acabament prioritari de la L9. Estem farts d’esperar.

 


Versió publicada a L’Independent de Gràcia, núm. 560, 23/01/2015, p. 3

IniciGeografia de la Plaça Històries de la Plaça

Correu-e