Associació de Veïns i Comerciants de la Plaça Lesseps

image025.jpg

Històries de la plaça

Sanitat privada a Sant Pau?

Josep Martí- Valls, metge

19/04/2013


recinte.jpg

Vista general de recinte de l’Hospital de Sant Pau, centre de referència de Gràcia, amb les noves instal.lacions

Davant les notícies aparegudes recentment en alguns mitjans de comunicació sobre que l’hospital de Sant Pau podrà operar privadament per avançar en la llista d’espera, volem reflexionar sobre algunes qüestions. Si això sigués així com s’anuncia es tractaria d’una injustícia, una manca d’equitat, doncs el que tingui diners passaria davant dels altres i a la vegada es retardaria la llista dels que no tenen recursos, perquè es puposa que l’hospital tindria el mateix número de llits, quiròfans i personal que ara, quants mês paguessin més llits i recursos dels “públics” restarien.

 

En algun moment responsables de l’hospital han dit que el que farien seria operar coses que no entren en la sanitat pública (?), vol dir coses que son inútils o un luxe, com la cirurgia estètica (varius, rinoplàsties, reducció de mames, etc) si es així tindríem, a més del problema anterior (donar recursos estructurals públics a activitat privada) que el motiu no és rebaixar la llista d’espera, ja que aquesta activitat no es pot fer pagada per la pública.

 

Si es tractés d’obrir més llits i posar més personal exclusius per aquesta activitat (també per analítiques, radiologia, UCI, etc) això resultaria caríssim i poc rentable per l’hospital. Aquesta proposta és una injustícia inclús pels que poden pagar, ja que aquests serveis l’hospital els hauria de donar, amb la mateixa qualitat i sense demores raonables per la part pública ja que ells ja l’han pagat amb els seus impostos. Si als pacients de pagament se’ls fés una tarifa reduïda s’estaria utilitzant diners públics (per pagar la resta), i això es una altra falta d’equitat, a més de representar un competència deslleial amb la sanitat privada (no concertada amb el CatSalut).

 

És per tot això que s’ha de demanar a la direcció de l’hospital i al Departament de Salut que responguin a les següents preguntes:

 

1. Quins procediments es volen operar privadament?


2. Què es cobrarà per cada procediment?


3. Què cobraran els professionals, treballadors i el propi hospital per aquesta activitat? i quins professionals i treballadors cobraran?


4. A quins llits s’ingressaran aquests pacients?

 

5. Si el personal i llits són els mateixos d’ara, es retardarà el temps d’espera pels pacients del CatSalut?

 

6. Com s’assegura l’ètica d’aquest procés?

 

7. Tenen permís del CatSalut i del Departament de Salut?

 

8. El CatSalut pagarà alguna cosa d’aquests procediments? Les pròtesis, per exemple?

 

9. Es facturaran també al Cat-Salut aquests pacients?

 

10. La ciitadania i treballadores de l’hospital podríem tenir accés als informes realitzats sobre el tema per la consultora Pricewaterhouse Cooper?


Versió publicada a L’Independent de Gràcia, núm. 480, 19/04/2013, p. 4

IniciGeografia de la Plaça Històries de la Plaça

Correu-e