Associació de Veïns i Comerciants de la Plaça Lesseps

image025.jpg

Històries de la plaça

Per què un comerç i productes de proximitat?

Josep Martí- Valls, metge

19/04/2013


cistellacompra.jpg

Que entenem per comerç de proximitat, doncs els comerços que estan prop de casa, generalment de mida petita o mitjana, botigues, cooperatives de consum  o parades de mercat,  de caire familiar, que es diferencien de les grans superfícies comercials, en mans de grans empreses i que, en forces ocasions hem d’agafar el cotxe, o altres mitjans de transport  per anar-hi.

Hem de promocionar el comerç de proximitat per varies raons, entre elles per que poden ser més sostenibles pel medi ambient, evitant productes embassats en origen, borses de plàstic, etc. Per que no abarateixen preus a expenses de pagar malament al seu personal o de vendre productes comprats en grandíssimes quantitats a països molt allunyats (fins i tot d’Amèrica i Àsia)  fixant allà preus poc justos i explotant als seus treballadors.

 

Comprant en comerços del nostre barri afavorim la comunitat, serem millor tractats i establim relacions de veïnatge.

 

També productes de proximitat i de temporada. Son millors per la salut, pel medi ambient i per la sostenibilitat. Evitant collites de productes encara verds i guardats en càmeres durant temps, traslladats a llargues distàncies amb el seu impacte en consum de combustibles i en CO2 a l’atmosfera (factor del canvi climàtic) productes  que millor que siguin ecològics o de producció controlada sanitàriament.

 

Consumim doncs productes locals, difícil a la gran ciutat que siguin de Km.0, però si  productes cultivats o fets a casa nostra, pensem que de Barcelona a Lleida, les terres de l’Ebre o Figueres, no hi ha més de 200 Km.

 

Consumim doncs productes bons, collits al seu  temps, el que toca a cada  temporada, productes sans, i fem un consum sostenible, just i responsable, amb productes locals, de comerços justos i de bons veïns, la nostra salut i el medi ens ho agrairan.

Dibujo.jpg


Versió publicada a L’Independent de Gràcia, núm. 480, 19/04/2013, p. 11

IniciGeografia de la Plaça Històries de la Plaça

Correu-e