Associació de Veïns i Comerciants de la Plaça Lesseps

image025.jpg

Històries de la Plaça

Lesseps ben val una barberia!!

Per Xavier Muñoz i Torrent, geògraf

21/04/2011


Anar a la barberia a tallar-te els cabells o arreglar-te la barba és sempre una ocasió esplèndida per posar-se al dia de tot el què succeeix a la plaça. La barberia és un centre d’informació, de posta en comú, un lloc on tothom val el què parla i discuteix; un lloc on, a més, es pot llegir amb tranquil·litat la premsa o posar-se a to amb les revistes més atrevides; o comentar la jugada amb els veïns o amb el millor gestor de dades de tota mena i dels rumors més fidedignes que sol ser el barber. Es tracta d’un coneixement que, en petites dosis, et va entrant poc a poc mentre et vas relaxant quan et friccionen el cap o, a l’antiga, t’ensabonen la barba; esdevenint remor hipnotitzant que toca la fibra quan el tallat magistral a tisora o a navalla es confon amb els flaires característics a Varón Dandy o a Floïd Blue, que rematen la feina. Abans, és clar, de la complida raspallada, amb un toc de talc, de clatell i espatlla, amb el qual es posa punt i final al servei.

 

floti1.jpg

 

Dibuix de la Barberia Flotats al quadern d’en José M. Larrañaga (2010), amb motiu del seu trapàs

 

De sortida no només et queda un bonic pentinat i les restes d'una estimulant relaxació, sinó també una bona repassada a la vida de la comunitat i la satisfacció d’haver contribuït a salvar el món per unes hores. És per tot això que, quan una barberia es tanca, es perd també un espai de confidència i de socialització.

 

Jo tota la vida ho he viscut així a la Barberia Flotats, la de la Plaça Lesseps, on ja hi anava de petit amb el meu pare, i el meu pare amb el seu. Aquella ha estat, per sobre de miralls, emmirallaments i raspallades, una àgora de conversa crítica i de creació d’opinió sobre temes punyents; un vehicle de controvèrsia esportiva, cultural, política i veïnal; de reivindicació i de construcció de discurs, fins al punt d’haver-s’hi gestat l’Associació de la Plaça, després que la darrera intervenció urbanística hagi frustrat expectatives i encès, a favor o en contra, tots els ànims dels que aquí fem comunitat. A Can Flotats sobretot es parlava i s’escoltava a persones de tota condició i ideologia i es responia amb el respecte que tothom es mereix, amb un punt d’estranya i suau diplomàcia; la de qui, no volent enutjar el client, tampoc vol deixar de defensar el seu criteri.

 

La vocació dels Flotats prové de lluny, d’una autèntica nissaga de barbers i, per tant, d'informadors a l’aguait. El primer fou en Joan Flotats, un jove de Cal Moliner de les Masies de Coll de Nargó. En Joan feu les Amèriques amb les lleves de Cuba i, malgrat tot allò que se n’hi va perdre, tornà amb ofici i s’establí com a barber al poble.

 

Tanmateix, serà amb el seu fill, en Manuel Flotats, que la nissaga es traslladarà a Barcelona. El 1929, acut a la capital a perfeccionar l’ofici i recala a una Gràcia creixent i demandant de més serveis i personal. El noi s’hi instal·laria, es casaria i es posaria a treballar com a dependent a la barberia de Can Tomàs, prop dels Josepets. El 1940 s’independitzà, obrint el seu propi negoci al núm. 4 de l’antiga Plaça de la Creu. Hi romandrà fins a ser-ne expulsat a mitjans dels anys 50, quan la construcció del grup escolar Rius i Taulet faria desaparèixer la plaça en aquell indret. Aleshores la barberia dels Flotats es traslladaria al seu últim emplaçament, al cantoner núm. 49 de Pérez Galdós (el 9 de l’actual Plaça Lesseps), davant mateix del què en quedava de la masia de Ca l’Alegre.

 

Manuel va tenir sis fills, tres dels quals es dedicaren també a tenir cura dels cabells dels pròxims. Fou el mitjà, en Josep M., qui se’n feu càrrec de l'establiment familiar, on ja als 15 anys havia començat d’aprenent, escombrant el terra i remullant barbes, activitat que compaginava amb els estudis d'oficialia industrial a l'Escola Serrat i Bonastre. Seria, però, el 1967 que, de tornada del servei militar, es decidiria definitivament per l’ofici familiar i es casaria. Amb la jubilació del pare, assumiria la titularitat del negoci fins al 31 de març passat, data en la qual la Barberia Flotats ha baixat definitivament la persiana, cloent-se (de moment) més de 112 anys de nissaga de barbers, 82 dels quals a l'entorn de la Plaça Lesseps (feu comptes!: quant pèl al terra, quantes barbes i bigotis, serrells, rapats a l’u i crestes...; quantes converses i discussions, quanta informació administrada!).

 

Josep M. Flotats, responent a l’esperit bellugadís i crític dels seus ancestres, ha estat l’ànima comercial d’aquella Plaça i, des de 2009, n'és el president de la seva Associació. Ara, un cop jubilat, un cop tancada la botiga, haurà de recompondre l’àgora en un altre lloc, car als veïns, a banda de necessitar de quan en quan una tallada de cabells, també ens caldrà el caliu que exercia la barberia com a centre de difusió i d’acció.

 

La pena -la tremenda pena- i l’enuig és haver de trobar en aquestes alçades un nou servei amb tan valor afegit com aquell. Lesseps ben val una barberia!


Versió publicada a L’Independent de Gràcia, núm. 387, 21/04/2011, p.3

IniciGeografia de la Plaça Històries de la Plaça

Correu-e